Calificación:
  • 0 voto(s) - 0 Media
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dwie dychy na remont
Mówią, że jak życie daje ci cytryny, to zrób lemoniadę. A ja mówię: jak życie daje ci pękniętą rurę pod zlewem, to znaczy, że zaraz wydasz pół wypłaty na hydraulika. I dokładnie to mnie spotkało w środę po południu.

Siedziałem w kuchni, jadłem obiad – ziemniaki i kotlet, takie tam typowe polskie danie – kiedy nagle usłyszałem to ciche, ale niepokojące: kap, kap, kap. Spojrzałem pod zlew. Mokro. Nie dużo, ale na tyle, żeby wiedzieć, że za godzinę będzie kałuża. Zadzwoniłem do kilku hydraulików. Pierwszy: „Przyjadę w piątek, tysiąc złotych”. Drugi: „Jutro rano, ale za dojazd 150”. Trzeci: „Nie przyjmuję nowych zleceń”.

Szybko zorientowałem się, że jestem w dupie.

Mam 41 lat, pracuję w warsztacie samochodowym jako mechanik. Żona jest w domu z małym, który ma rok i nie śpi po nocach. Kredyt, rachunki, pies, który zżarł drugą parę butów. Normalne życie przeciętnego Polaka. Po opłatach zostaje nam około 800 złotych na dwa tygodnie. Tysiąc dla hydraulika to dla nas przepaść.

Przez dwie godziny kombinowałem. Może zakręcę sam? Próbowałem. Dokręciłem wszystko, co się dało. Rura dalej kapała. Może wezwę szwagra? Szwagier mieszka 200 kilometrów stąd. Nie opłaca się. Może pożyczę od rodziców? Rodzice sami ledwo wiążą koniec z końcem.

Byłem wściekły. I zmęczony. I miałem dość.

Wieczorem, kiedy żona położyła małego spać, usiadłem przy stole z telefonem. Nie miałem siły nawet grać w nic poważnego. Przejrzałem oferty pracy – nic. Przejrzałem ogłoszenia z używanymi częściami do samochodów – też nic. I wtedy, zupełnie przypadkiem, natknąłem się na stare zakładki w przeglądarce. Jedna z nich prowadziła do strony, którą kiedyś otworzył mi kolega z roboty, Darek. Mówił coś o "szybkim hajsie na automacie".

Normalnie bym przewinął. Ale tego wieczoru – z tą cieknącą rurą i pustym kontem – pomyślałem: co mi tam. I tak nie mam nic do stracenia.

Kliknąłem. Trafiłem na vavada pl. Strona wyglądała przyzwoicie. Ciemne tło, złote akcenty, żadnego tandetnego krzyku. Zarejestrowałem się w minutę. Wpłaciłem 20 złotych – tyle akurat miałem w portfelu drobnych. Powiedziałem sobie: to jest cena za dzisiejszą rozrywkę. Jak przegram, trudno. Jak wygram, choćby stówkę, to już coś.

Zacząłem od czegoś prostego. Automat z owocami. Stawka 1 złoty za spin. Kręcę. Nic. Kręcę. Nic. Po piętnastu spinach miałem 5 złotych. Normalnie bym odpuścił, ale coś mnie tknęło. Zmieniłem grę. Tym razem wybrałem coś z bardziej skomplikowaną grafiką – azteckie symbole, maski, złote monety. Postawiłem ostatnie 5 złotych na jeden spin.

Ekran zamrugał. Zaczęła się animacja. Nagle pojawiły się trzy takie same symbole. Potem jeszcze jeden. Potem uruchomiła się jakaś dodatkowa runda z darmowymi spinami. Nie nadążałem z klikaniem. Lecieliśmy, kręciliśmy się, symbole wskakiwały jeden po drugim. Kiedy w końcu maszyna się zatrzymała, na ekranie zobaczyłem liczbę: 420 złotych.

Czterysta dwadzieścia.

Z dwudziestu.

Siedziałem w ciszy. Słyszałem tylko to głupie kap, kap spod zlewu. I nagle coś we mnie pękło – nie ze złości, ale z ulgi. Wypłaciłem od razu 400 złotych. Zostawiłem 20 na później. Pieniądze poszły na Blika w trzy minuty. Miałem je na koncie bankowym zanim zdążyłem napić się herbaty.

Następnego ranka zadzwoniłem do pierwszego hydraulika. "Przyjedź w piątek" – powiedziałem. "Tysiąc złotych? Umowa stoi". Nie miałem całego tysiąca, ale miałem już 400. Resztę jakoś skombinuję. Może z kolejnej gry? Nie, powiedziałem sobie dość. Resztę wezmę z oszczędności, które odłożę z następnej wypłaty.

Ale ciekawość mnie zżerała. Wieczorem, po pracy, kiedy żona poszła spać z małym, znowu otworzyłem laptopa. Tym razem nie po to, żeby grać na poważnie. Po prostu chciałem sprawdzić, czy to nie był sen. Zalogowałem się na vavada pl i zobaczyłem, że tych 20 złotych dalej tam jest. Postanowiłem zagrać jeszcze raz, ale tylko do stracenia tych 20. Żadnych więcej wpłat.

Ustawiłem stawkę na 2 złote. Kręcę. Nic. Kręcę. Nic. Po dziesięciu spinach zostało mi 0 złotych. I tyle. Koniec. Zamknąłem stronę i poszedłem spać z czystym sumieniem.

W piątek hydraulik przyjechał. Naprawił rurę w godzinę. Zapłaciłem mu tysiąc złotych – 400 z wygranej, 600 z oszczędności, które wyciągnąłem z woreczka na czarną godzinę. Żona zapytała: "Skąd masz te czterysta?". Powiedziałem, że dostałem premię w warsztacie. Nie skłamałem do końca – premia przyszła, tyle że z automatu, a nie od szefa.

Czy to zmieniło moje życie? Nie. Rura jest sucha, ale kredyt dalej wisi. Ale nauczyłem się jednego – czasem warto zaryzykować małą kwotę, kiedy jest się w kropce. Nie mówię, że hazard to rozwiązanie. Mówię, że jednego wieczoru, kiedy wszystko szło nie tak, 20 złotych i odrobina szczęścia sprawiły, że nie musiałem pożyczać od rodziców. I to było dla mnie więcej niż te 400 złotych.

Do dzisiaj czasem wchodzę na vavada pl. Zawsze z limitem 30 złotych, zawsze z zegarkiem w ręku. Wiem, że to śliski temat. Ale wiem też, że tamtego wieczoru – z cieknącą rurą i pustym kontem – zrobiłem coś, co uratowało mi tydzień. I cholera, nie jest mi głupio.

Tylko tej historii nie opowiadam przy piwie. Bo by pomyśleli, że zwariowałem. A ja? Ja po prostu wiem, że czasem dwie dychy potrafią zdziałać cuda. Nawet jeśli pochodzą z automatu.
Responder

Mensajes en este tema
Dwie dychy na remont - por boach - Ayer, 11:24 AM

Salto de foro:

Usuarios navegando en este tema: 1 invitado(s)